Bagdy Emőke nagy dobásra készült… Oldjuk meg a diákok lelki problémáit, reformáljuk meg a magyar testnevelés oktatást, irtsuk ki az iskolákból a stresszt (és azért az sem lenne rossz, ha a Szimbólumterápiás egyesületnek is csurranna-cseppenne valami az elkövetkező 10 évben). Mindezt el lehet intézni egyszerűen és gyorsan. Nem kell ezt túlbonyolítani… Legyen kötelező a relaxáció, írjuk be az autogén tréninget a kerettantervbe és kész. Végül is a jónép úgysem fogja majd fel, hogy pontosan miről is van szó.

Nagy ötlet… (ma már az ilyenért Prima Primisszima díj is jár). Hogy miért nem jutott eszébe ez eddig senkinek – fogalmam sincs. A képlet a következő: a tanárokat beíratjuk a Szimbólumterápiás egyesülethez egy 60 órás gyorstalpalóra, ahol cirka 108.000 Ft-ért már képzett „Relaxációs Gyakorlat vezetőt" faragnak belőlük. A tanár pedig boldogan visszamegy a csemetéihez, ahol 20-30 fős osztályokat fog elvezérelni a béke misztikus világába.

Maga az autogén tréning Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter nevéhez fűződik. Egyfajta relaxációs gyakorlatot jelent, amely során a gyakorló egy sor vizualizációt ismételget annak érdekében, hogy megnyugváshoz jusson. Meditációs gyakorlatok végzése során számtalan „mellékhatás” keletkezhet: depressziót, félelmeket okozhat, illetve az illető személytelennek érezheti magát, "eggyé válik a környezetével", hallucinálhat (képek, hangok) hosszútávon akkor is, ha éppen nem meditál. További tünetek lehetnek: pánikroham, izzadás, szívdobogás, görcsök, furcsa bizsergés, kontrollálatlan nevetés és könnyek, tikkelés, álmatlanság, de végső soron akár pszichotikus összeomlást is okozhat (http://www.sfweekly.com/2002-08-28/news/bad-vibes/). Számtalan beszámoló szerint a meditáció, valamint az agykontroll során „szellemi vezetők” jelennek meg a gyakorlatot végző számára, akik üzeneteket adnak át. Súlyosabb eset a valóságérzet elvesztése, mint ahogy az nemrégiben megtörtént Amerikában egy nővel, aki nekihajtott autóval egy falnak miután leküzdhetetlennek érezte magát, és így akarta az erejét megmutatni.

A Diákrelax program kezdetben jó ötletnek tűnt... csak hát végül is nem jött össze. Úgy tűnik, a társadalom mégsem veszi olyan könnyen az ilyen kis "zökkenőket". A Diákrelax programot nem fogadták és nem is fogják felállva tapsviharral elfogadni. A szülők joggal gondolják, hogy a tudományosság álcájába bujtatott meditáció igenis veszélyt jelenthet gyermekeik személyiségének egészséges fejlődésére. Lehet ezért a társadalmat hibáztatni, aminek csak "sprirituális humbung " létezik, de Bagdy Emőkének tudomásul kell vennie a helyzetet: úgy fest, az oktatásügy nem tart igényt a Diákrelax programra...

 

 

http://www.bahaistudies.net/asma/meditation_problems.pdf

http://www.dana.org/News/Details.aspx?id=43144

http://www.relaxacio.hu/pedagogusok-at-kepzese/

http://merites.hu/2012/11/merites-2012-11-14-en-szerdan-19-orakor-a-civil-radioban/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Autog%C3%A9n_tr%C3%A9ning

http://hvg.hu/plazs/20140424_Bagdy_Emoke_interju

http://www.sfweekly.com/2002-08-28/news/bad-vibes/

A bejegyzés trackback címe:

https://memomozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr86092017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2014.04.27. 11:55:31

Sajnálom, hogy ez a cikk kerülhetett ki az Index címoldalára.

A szerző keveri a relaxációt a meditációval, az általa idézett cikk nem az autogén tréningről szól, annak ilyen mellékhatásai nincsenek. A relaxálás egy teljesen természetes folyamat, amire mindenki képes, aki este el tud aludni.

Az iskolai relaxáció oktatása legalább annyira fontos lenne, mint az írás-oktatás tanítása.

Talán kevesebb ilyen előítéletes cikk születne.

És talán kevesebb felnőtt döntene úgy, hogy a stresszkezelés egyetlen eszköze az alkohol, cigaretta vagy evés.

Saját véleményem a témáról:
asszem.blog.hu/2014/04/24/megbukott_az_iskolai_relaxacio_oktatasa

Darth_Sirius 2014.04.27. 11:55:50

@Sárga Király: ezerszer pufogtatott érvelés. A kereszténység csak egy érv arra hogy a másik csoportot alsóbbrendűnek nyilvánítsanak, és így már ki lehet nyírni, el lehet venni mindenét a tagjainak. Erre ezer indokot lehet találni és kreálni. Ez természetes működése a hierarchikus falkáknak, amelyekből az emberiség áll. Az vezetők úgyis találnak okot a háborúra, vagy a rablásra. A meditáció, hiába jó szándék vezérli, azért nagyon gáz mert ezt a természeti valóságot elhazudja, és így a magyar nép újra jól átverhető generációját nevelné ki.

Asszem 2014.04.27. 12:04:44

@Darth_Sirius: a relaxáció még nem meditáció és a meditációnak is létezik vallástól semleges módja.

Gondolj bele, az iskolában a legfontosabb dolgot nem tanulják meg a gyerekek: hogyan lehet a tudatot fejleszteni.

Pont azért, hogy ne legyenek átverhetők, hogy meg tudják különböztetni a valóban hatékony módszereket a sokat ígérő humbugtól.

Senki nem tanítja ma a gyerekeknek, hogy lehet tudatosan relaxálni, hogy nem csak az alkohol vagy a cigi tudja oldani a stresszt.

Ezek a gyerekek kerülnek majd be a munka világába, ahol még több feszültségnek lesznek kitéve és sokan csak akkor jutnak el annak a felismeréséhez, hogy valamit tenni kell, amikor konkrétan már belebetegedtek a stresszbe.

Kopasz Szuzukis 2014.04.27. 12:37:09

MEMO: olyan ez, mint a konyhakés. Azzal is lehet zöldséget szeletelni, vagy emberéletet kioltani.
A relaxáció és a meditáció (két külön fogalom!) megfelelő módon alkalmazva tényleg igen hasznos eszköz. Ennek oktatását, vezetését megfelelően képzett személyekre kell bizni. A kellő jártasság az oktatáshoz természetesen nem sajátitható el egy 20-30 órás esti tanfolyamon. Pláne nem olyanokon, amiket a Bagdy Emőke féle megélhetési spiritualisták tartanak.
Mindazonáltal igen sekélyes fogalmaid vannak arról, amiről fentebb irsz.
Ha meditáció, akor az általad vázolt problémák elkerülésére "találták" ki a vezetett meditációt. Persze, ezt sem lehet gyorstalpalón elsajátitani, vagy "magnórólnyomni". Illetve lehet, csak nem érdemes. A vezetőnek kellően gyakorlottnak és tapasztaltnak kell lennie. Aki nem csak lezavarja a szeánszot kötelező tárgyban, hanem ténylegesen jelen van. Figyel, és reagál. Irányitja a menetet. Ugyanez érvényes a relaxációa is.
A későbbiekben persze, ha már a relaxálók, meditálók is gyakorlatot szereztek, a vezető szerepe csökken, vagy háttérbe szorul.
De maradunk a mai, magyar hétköznapi valóságnál. Egy keresztény istentisztelet is egyfajta meditáció. A meditációt a pap, plébános, tiszteletes, stb. vezeti, menetét irányitja. Ő határozza meg a szellemi vonulatát, mélységét. Ha "jó szónok" a pap, az emberek, hivek örömmel járnak be hozzá. Ha csapnivaló, akkor csak letudandó kötelező szer az istentisztelet. És már a kötelező hittanoktatáson megutálják a gyerekek. Mint mi, annakidején az orosz nyelvet, vagy a pol.gazd.tant.

Asszem 2014.04.27. 12:40:54

@Kopasz Szuzukis: te ezek szerint elvégezted a tanfolyamot? Melyik része nem tetszett? Bagdy Emőkét miért tartod megélhetési spiritisztának?

Mészáros Laci 2014.04.27. 13:39:11

@Kopasz Szuzukis:

"Bagdy Emőke féle megélhetési spiritualisták"

hát, aki egy hetven fölötti professzorra ilyen címkéket ragaszt, az biztosan megalapozott tudással rendelkezik a pszichológia és mentálhigiénés terápia világában. nagy örömmel venném, ha lelepleznéd magad és megtudhatnánk, ki rejtezik e fura becenév mögött. így megkaphatnád a téged megillető tiszteletet és elismerést, nem pedig csak a névtelen nagy arcoknak járó unott legyintést.

nu pagagyí 2014.04.27. 14:18:47

A cikk és fogadtatása is megerősíti bennem az a véleményt, hogy ostoba dolog volt felszámolni a tanszabadságot. Nem tudom, jó-e valamire a meditáció, vagy humbug, de ha van olyan közösség, akik igénylik gyerekeik számára és vannak olyan tanárok, akik profi módon szolgáltatni tudják, miért ne próbálhassák ki. De mivel most már ismét olyan rendszer van, ahol mindenkire kötelezően van valami, vagy nincs, ezért azt mondom, menjenek a fenébe zavaros ötleteikkel. Ebben a primitív egyenirányított oktatási rendszerben ne kísérletezzenek, mert a kudarcért nem fogja vállalni senki a felelősséget.

DancingDead 2014.04.27. 14:36:41

@Asszem: Utos pont, hogy a magyar tarsadalomban a cigi, pia, zabalas altali "stresszkezeles" az elterjedt modszer.

Meg kene erteni vegre, hogy az iskola elsodleges celja a problemamegoldasra (a problema szo minden ertelmeben) valo neveles kene legyen. Es mivel egy problema/feladat letevel valo elso szembesules eleve stresszt szul, annak kezelese a problemamegoldas elso lepese. Utana pedig ra lehet terni a tenyleges problema/feladat megoldasara, amihez altalaban nem az interneten ma mar egyebkent is elerheto merhetetlen lexikalis tudasra van szukseg, hanem arra a kepessegre, hogy az adatokat/informaciot kerativan, hatekonyan tudjuk rendszerezni es felhasznalni, a koztuk levo kapcsolatokat felterkepezni.

Mr. Bear 2014.04.27. 14:49:27

Ahhoz külön gratula, hogy első helyen a bahai nevű vallási szinkretista kulimásznak a meditációval kapcsolatos problémáira hivatkozik a cikk, ez a mi keresztény európai kultúránkban valóban hatalmas relevanciával bír.

Laci A Lakli 2014.04.27. 15:10:26

Én teljesen másképp élem át a stresszt.
Ugyanis a stresszt én nem tekintem károsnak. Az emberek csak hiszik. A stressz közben felszabaduló hormonok éppenséggel motiválhatják az embert, nemcsak szorongásba taszíthatják. Amikor elkezdek szorongani (a félelemtől) (például amikor nagy magasságokban kell dolgozni), akkor a testem által adott válaszreakciókat teljesen természetes jelenségként kezelem és tovább megyek, nem engedem magamat megbénítani sőt erre kifejezetten büszke is vagyok, ami plusz motivációt ad!
Tehát a Stressz nem rossz, csak egy olyan helyzetet hoz elő amit el kell fogadnunk és ebben a tudatban kell a tevékenységünket tovább folytatni!
Legye a testünk reakciói a barátunk és ne harcoljunk ellene, csak fogadjuk el.

Asszem 2014.04.27. 15:29:13

@Laci A Lakli: szerencséd van, hogy ez nálad így működik. Másnál meg nem, és ez nem pusztán belátás kérdése, ami fejben dől el, a stresszhez való hozzáállástól függően.

Laci A Lakli 2014.04.27. 15:34:34

@Asszem:
Ez is igaz szerencsés vagyok, ámde az sem jó ha stresszt túlságosan démonizáljuk,

Asszem 2014.04.27. 16:42:53

@Laci A Lakli: ez igaz, egyetértek, a démonizálás semmire sem jó.

A relaxáció többek között arra is megtanítja az embert, hogy a stressz egy normális testi reakció a vélt vagy valós veszélyhelyzetre és mint ilyen, kezelhető.

Pont ezért lenne fontos, hogy a gyerekek megtanulják felismerni a test jelzéseit és a relaxáció segítségével kontrollálni azokat. Befelé figyelni, koncentrálni, ellazulni, megnyugodni, feltöltődni, mindezekben segíthet a relaxáció.

Természetesen a relaxáció sem csodaszer és ennek is megvannak a korlátai. Ennek ellenére én úgy gondolom, nagyon hasznos lehet, lehetett volna az oktatása.

Halász Patrik 2014.04.29. 16:31:27

Miért kéne 60 órás tanfolyam ahhoz, hogy néhány egyszerű "ellazulási gyakorlatot" megtanítsanak a tornatanároknak? Miért nem elég erre max. 3 óra? Nyilván azért, mert nem csupán erről van szó. Bagdy Emőke pedig a tudomány jelszavai mögé rejtőzve mindenféle pogány vallási katyvasz egyik fő propagálója Magyarországon. Az egész műve nyilván ennek a szolgálatában áll. Nem holmi egyszerű ellazulástól van szó.

Ember Fia 2014.05.01. 23:04:41

@Asszem:
Kedves "Asszem" !

Egyetértek veled abban, hogy a szerző nem használja pontosan a meditáció, relaxáció, illetve autogén tréning szavakat.
Viszont ami a mellékhatásokat illeti, a fenti linkekből is kiderül, illetve magad is utánanézhetsz, hogy hány negatív beszámoló van az interneten.
A relaxáció valóban fontos és természetes folyamat, akárcsak az alvás, és tényleg szükséges, pláne hasznosabb, mint a drog, cigi, alkohol és társai. Viszont amit a blogodon írtál azzal nem értek egyet bizonyos dolgokban. Leginkább a problémám azzal van, hogy a meditációt vallás- és rituálémentesen kezeled. Valóban el lehet hagyni, illetve lecserélni szóban olyan elemeket, amelyeket pl a buddhisták szellemi üzenetnek mondanak, egy "mese" közben jövő képasszociációkra (most csak mondtam valamit hasra-ütésre), de ez nem változtat a lényegén. Ugyanis ezeknek, amennyiben hiszel valamiféle természetfelettiben, van spirituális tartalma, ami ennyivel nem szűnik meg. Ha nem hiszel, akkor átnevezhetjük a módosult tudatállapotban jelentkező hatásokra is, de akkor is igazak a fentiek.

Asszem 2014.05.01. 23:12:15

@Ember Fia: Nem értem a második bekezdésedet egész pontosan, mit értesz az "ezeknek" és "fentiek" alatt a bekezdés végén?

Nem kötekedni akarok, csak nem világos, mire gondolsz. Egy kicsit pontosabban le tudnád írni?

Ember Fia 2014.05.01. 23:12:51

@Darth_Sirius:
Kedves Darth_Sirius!

Bár ez a blog elsősorban nem erről szól, de a kereszténységről alkotott képed eléggé torz. Ez nem meglepő, hiszen ma is elég sok dolog nem stimmel ezen téma körül az emberek fejében.
Először is a valódi kereszténység nem egy elnyomó, lealázó, kiszorító rendszer. Az, hogy a történelem során ezt művelték a katolikus vallás fanatikusai (akikről megjegyzem, hogy bibliai értelemben cseppet se voltak keresztények), nem mérvadó.
Az utolsó megjegyzésed pedig éppen témába vág. Ugyanis a Diákrelax-program kidolgozásában szerepelt azt hiszem a 12edikesekre vonatkozóan), hogy el kell érni, a relaxáció, szívdobogás csökkenése, asszociációk stb. akár egyetlen szó hatására is el kell, hogy induljon. Mi ez, ha nem a társadalom manipulálhatóvá, irányíthatóvá tétele? Ha valaki ismeri ezt a "szót", ami akár egy érzés is lehet, szavak nélkül, és át tudja adni az erre érzékeny személynek, máris befolyásolta a tudatát, egy olyan irányba, ami számára akár kedvező is lehet.

Asszem 2014.05.01. 23:28:13

@Ember Fia: a relaxáció egy nagyon elemi tanulási folyamaton alapul, amit klasszikus kondicionálásnak hívnak, és a gyakorlás során egy feltételes reflex alakul ki az alkalmazott szóinger és a testi reakció között, előbbi kiváltja az utóbbit.

Ez a képesség minden emberben megvan, benned is, ha a citromra gondolva elkezd fokozódni a nyáltermelődésed. Ezt használják ki a reklámok is, valóban manipulációs szándékkal.

De a relaxációban nem erről van szó, a relaxáció elsajátítása miatt NEM lesznek érzékenyebbek a gyerekek a manipulációra, ha ettől tartasz.

Ember Fia 2014.05.01. 23:43:14

@Kopasz Szuzukis:
Kedves Kopasz Szuzukis!

A keresztény Istentiszteletről írt véleményed látásom szerint nem egyezik a valósággal.
Egyrészt az Istentisztelet nem egyezik meg semmilyen módon a meditációval. Mi is egy keresztény Istentisztelet lényege? Erre a kérdésre a Biblia, mint a kereszténység alapkönyve álláspontjából szeretnék válaszolni, minden vallásos meggyőződéstől függetlenül, tekintettel arra, hogy a valódi kereszténység is ezt veszi alapul.
Tehát elsősorban a célja a keresztény hit közösségi gyakorlása. Ez egyszerűen azon alapul, hogy "együtt erősebbek vagyunk". Ez így igaz. A hívek nagyobb "áldáshoz" juthatnak, mint saját kis otthoni szobájukban imádkozva. Miért? Mert egy közösségben összeadódnak az ott levők képességei, hatásai stb. Ez így van mindennel,pl. sokkal többet tanulsz, ha beállsz egy röpi csapatba játszani, mintha egyedül próbálkoznál otthon elsajátítani a játék fortélyait, és természetesen sokkal jobban élvezheted is. Másrészt, ha mindenki beteszi a maga kis "áldását", akkor abból több lesz, és mindenki együtt részesülhet belőle. Így működnek bizonyos gazdasági közösségek is.Gyakorlatilag ez a materiális szintű vagyonközösségnek is a lényege, amit a kommunizmus is próbált megvalósítani (sok más mellett), nagyon nagyon rossz módszerekkel, de ebbe most ne menjünk bele.
Az Istentisztelet sikeressége, a Biblia szerint nem a prédikátor jó szónoki képességein múlik, hanem sokkal inkább azon, hogy mennyire tud rajta keresztül a hallgatóság Istenhez közelebb kerülni, ismeretben, tudásban stb. Lehet valaki gyengébb képességű szónok, ha a szavainak hatására az emberek megismerik Isten szeretetét. Benny Hinn, híres amerikai keresztény prédikátor például sokáig dadogott.
Egy keresztény Istentiszteletnek része Isten magasztalása, dicsérete, valamint a már említett prédikáció.

Ember Fia 2014.05.01. 23:51:14

@Asszem:

Az "ezeknek" a keleti meditációs technikákra vonatkozik, míg a "fentiek" pedig a szót tartalmazó mondat előtti mondatra vonatkozik pontosan.
Csak arról van szó, hogy a keleti meditáció spirituális szavainak, vonatkozásainak, tanításának átnevezése, gyakorlatilag köntösbe bújtatása nem változat azon a lényegén, hogy ugyanazt a hatást fejti ki, mind fizikailag, mind spirituálisan, azaz természetfeletti szinten. Ha valóban szétválasztható lenne a kettő, akkor csak a fizikai hatások érvényesülnének, de meggyőződésem és tapasztalatom szerint a spiritualitás is "átöröklődik".

Asszem 2014.05.01. 23:57:47

@Ember Fia: konkrétan milyen "spirituális szavak" jelennek meg szerinted egy relaxácós gyakorlatban? Szerintem ilyenek nincsenek, legalábbis amire én gondolok, abban nincsen mantra éneklés vagy om zengetés.

A sima relaxáció során a gyerekek megtanulnak befelé figyelni, lelassulni, elcsendesedni, kizárni a külvilág hangjait, ingereit.

Ez a kellemes, ellazult, befelé forduló állapot nagyon jó táptalaja lehet a spirituális élményeknek, lelkigyakorlatoknak is, de ez már a relaxáló személyétől és vallásától függ (amennyiben az oktatás vallás és ideológia semleges).

Ember Fia 2014.05.02. 00:10:04

@Asszem: @Mr. Bear:

Kedves Mr. Bean!

A cikk kiemelten fontos a kereszténynek nevezett kultúránkban, még akkor is, ha ennek semmi köze a valódi bibliai alapokon nyugvó kereszténységhez, nagy többségben...
Ugyanis a keresztények vallásszabadságát sérti a rendelet, mert a keleti háttere miatt "okkultnak" van titulálva, hogy ez mit jelent ebbe ne menjünk bele, de mindenképpen egy káros, bűnös dolog./Ha részletesebben érdekel, Pál az egyik levelében kifejti, hogy nem Isten és a Sátán a természetfeletti világ egyedüli tagjai, hanem vannak jó angyalok bukott angyalok és démonok is. A vallások nagy többsége nem a Bibliai Istenét imádja, hanem az utóbb felsorolt lényeket, ezen keresztül pedig magát az ördögöt. Pl. az ókori görög vallás istenei is ilyen lények valószínűleg. Jelen esetben pedig a keleti vallások isteneire igaz ugyanez/ Így érthető, ha egy ilyen dolog kötelező lenne, az sértené a keresztény hitű diákokat.

Asszem 2014.05.02. 00:16:00

@Ember Fia: azzal egyetértek, hogy a relaxációt nem lehet kötelezővé tenni, ez talán az iskolai oktatás egyik legnagyobb akadálya.

Bár totálisan nem értek egyet azzal, amit az okkultizmusról mondasz, mert szerintem még nem tudod szétválasztani a keleti hátterű relaxációt a teljesen vallás, ideológia és értéksemleges módszerektől, amelyek kizárólag nyugati gondolkodásmód szerint, világosan megfigyelhető, leírható, bizonyítható fiziológiai és pszichológiai hatások mentén működnek.

Tehát azt gondolom, hogy bár a félelmed az okkultizmustól alaptalan, mégis jogodban kellene, hogy álljon, hogy megtiltsd a gyermeked relaxációs foglalkozáson való részvételét.

Én mondjuk úgy vezettem volna be, hogy a relaxáció választható, nem kötelező.

Csak azok a diákok menjenek rá, akiknek (és szüleiknek) nincsenek ideológiai aggályaik és kellően motiváltak a kitartó otthoni gyakorláshoz is.

Ember Fia 2014.05.02. 00:16:26

@Asszem:

A relaxációnak az általad leírt módjával semmi problémám, sőt ezt a testnevelőtanárok és más pedagógusok is tanulnak róla, magatartási problémákkal küzdő gyerekekre vonatkozóan tudomásommal.
Viszont a Diákrelaxban nem csak ez szerepel, hanem az autogén tréning is.
A cikkben leírt negatív hatások leginkább a keleti típusú meditációra és az autogén tréninget gyakorlókra vonatkozik.

Ember Fia 2014.05.02. 00:21:08

@Asszem:

Nem félek az okkultizmustól, csupán kifejtettem a kereszténység álláspontját.
És amit még az ezt közvetlenül megelőző kommentemhez hozzátennék ez után, hogy attól, hogy valami tudomyányosan bizonyítható, még nem különül el a természetfelettitől. Hiszen a materiális világban a transzcendens éppen a biológiai, élettani, kémiai stb. utakon tudnak megnyilvánulni.
A kereszténység nem tudományellenes.

Asszem 2014.05.02. 00:30:32

@Ember Fia: az autogén tréning az a módszer, amire gondoltam, abszolút vallás és ideológia semleges, évtizedek óta kutatott, ellenőrzött, bizonyított módszer.

A cikk nagyon erősen csúsztat akkor, amikor a harmadik bekezdésben az autogén tréningről kezd írni, majd felsorol mellékhatásokat de ezeket olyan forrással támasztja alá, amely nem az autogén tréningről, hanem egy meg nem nevezett meditációs módszerről szól, amely egy szórakoztató magazinban jelent meg, nem pedig tudományos publikációként.

Ezzel szemben az autogén tréning jótékony hatása évek óta ismert és bizonyított tény.

Asszem 2014.05.02. 00:36:51

@Ember Fia: értem, hogy szerinted ez a kereszténység álláspontja. Én nem vagyok keresztény, így nem is tudok/akarok veled vitatkozni ezen az állásponton, de olyan keresztény embert, aki számára nem okozott problémát az autogén tréning és a hit összeegyeztetése, sőt, még segítette is a relaxáció a lelki gyakorlatok végzésében.

Gondolom ezzel szerinted bűnt követett el, szerinte meg nem, ha létezik Isten és utolsó ítélet, akkor majd eldönti, kinek volt igaza.

Asszem 2014.05.02. 00:47:27

*_ismerek_ olyan keresztény embert

Ember Fia 2014.05.02. 00:48:56

@Asszem:
Elsősorban nem a keresztény álláspontról szeretnék vitázni, független attól, hogy én ehhez hogy viszonyulok.
Viszont az biztos, hogy az autogén tréning "kétélű fegyver". Sokaknak használ, sokaknak árt. Ezek a visszajelzések, tapasztalatok. Sőt vannak olyanok, akiknek nem is ajánlják, pl. kismamáknak, emellett komoly pszichés zavarokkal küzdőknek is csak nagyon óvatosan, mert van, hogy éppen súlyosbítja az állapotát.
Az autogén tréning is ezoterikus eredetű. Schultz a keleti technikákból kiindulva jutott el az AT-ig. Tudományosan megalapozta, de ettől még a háttere megmarad.

Asszem 2014.05.02. 01:08:18

@Ember Fia: szerencsére az iskolákban viszonylag kevés a kismama tanuló. Az igaz, hogy a komoly pszichés zavarokkal küzdőknek nem ajánlott, legalábbis nem az iskolai formában, ezzel egyetértek.

Egyébként kismamák számára is kifejezetten jó hatással bír, mind terhesség alatt és szülés után is, különösen utóbbi esetben nagyon jó, ha az anyuka tud 5-10 perc alatt gyorsan relaxálni egyet, amíg a baba alszik.

Természetes, hogy Schultz ismerte a keleti technikákat, aki relaxációval/meditációval foglalkozik, az nehezen teheti meg, hogy ne legyen tisztában az évezredek alatt felhalmozott tudással.

Az más kérdés, hogy ebből mit és hogyan vett át.

Schultz pontosan úgy alakította ki az autogén tréning módszerét, hogy azt a nyugati ember is el tudja sajátítani.

Mivel a módszer és a hatásmechanizmus tökéletesen leírható kizárólag nyugati
fogalmakkal, így semmi ezoterikus, okkult vagy keleti misztikum nincs benne.

Egyébként te tanultad/gyakorlod az autogén tréninget? Én igen, ezért csodálkozom nagyon azon amit mondasz, mert én nem látok benne semmilyen ezotériát.

Pont ezért választottam annó ezt a módszert, mert olyant kerestem, ami mentes a keleti misztikus sallangoktól.

Csereg 2014.05.02. 19:11:55

@Gyikusz: Az általad felvázolt idea meglehetősen szubjektív. A közoktatás alapvető feladatai közé ugyanis a sztenderd tematika szerint az ismeretátadás, intellektuális képességfejlesztés és a nevelés tartozik, utóbbi főként az általános iskolai blokkban jelenik meg, aztán pedig háttérbe szorul. Az általad középpontba helyezett probléma-megoldás is lényeges, célzott eleme a kialakítandó készségek tárházának, de ez sokkal inkább a kognitív, mintsem a lélektani problémamegoldásra vonatkozik, ezért a relaxáció sehogy sem lehetne primer eleme a közoktatás módszertanának.

Csereg 2014.05.02. 19:24:52

@Asszem: Az a helyzet, hogy a tudományos és a keleti hátterű relaxáció a gyakorlatban egyáltalán nem különül el élesen, sőt véleményem szerint kifejezetten nagy az összefonódás. Az rendben van, hogy a pszichológia tudománya rendelkezik önálló, "független" relaxációs paradigmával, de a valóságban mégis miért van az, hogy a relaxációs technikákat rendszeresen gyakorló személyek nagy része azért mégiscsak fogékony a keleti kultúrára, ideológiákra?! Véleményem szerint egyáltalán nem véletlen a kapcsolat...

Egy példa: A nemrégiben megjelent Hvg-s Bagdy Emőke interjúban olvashatjuk, hogy B. E. szobájában milyen szembetűnő szimbólumok találhatóak: "A fal mentén könyvek, angolul, magyarul, németül, Wass Albert mellett a jóga hasznáról például. A dohányzóasztal alsó polcán gombgyűjtemény, szép, régies darabokkal, nem hobbi, hanem az egyik pszichológiai gyakorlat munkaeszköze."

Csereg 2014.05.02. 19:37:56

@Asszem: Szeretnék egy-két kérdésfeltevéssel reagálni az "abszolút vallás és ideológia semleges" kijelentésedre.

A tudomány mindenképpen vallás és ideológia semleges?
Szerintem annak ellenére, hogy ezt elméleti kritériumnak próbálják beállítani, mégsem érvényesül feltétlenül, hiszen a tudomány nem egy "örök idők óta létező, mindenek felett álló, független és objektív" valami, hanem egy olyan mesterségesen formálódó tudásbázis, amit világnézettel rendelkező emberek hoztak létre. Hangsúlyozom, hogy az ember nem tud világnézetileg semleges lenni, így az alkotása sem. Másfelől érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a 20-21. századot meghatározó (és a modern tudomány alapját is képező) materializmus (és gyakran előforduló) ateizmus is éppolyan világnézeti kategória, mint bármely más ideológia. A tudomány eredményeit tehát (leszámítva egyes természettudományokat) nem lehet feltétlenül "objektív igazságok"-ként elfogadni, mert - különösen a társadalomtudományok, olyan tételekből indulnak ki, amelyeknek világnézeti vetülete van (tudományos materializmus). Ráadásul a pszichológia a legkevésbé egzakt tudományágak közé tartozik, mivel a lélektannal foglalkozik, ami természettudományos módszerekkel kevéssé mérhető.

Asszem 2014.05.02. 22:40:34

@Csereg: az intellektuális képességfejlesztésnek a relaxáció is része, vagy legalábbis része kellene, hogy legyen. Önkényesnek és elhibázottnak érzem azt a pedagógiai megközelítést, amely kizárólag a racionális, deduktív gondolkodást tekinti fejlesztendő területnek.

Gondoljunk arra, amikor egy gyerek otthon felmondja szépen a leckét, de feleléskor annyira szorong, hogy jóval képessége alatt teljesít. És ugyanez történik érettségikor, állásinterjú során, a munkahelyen határidők közeledtével, stb.

Ezért lenne szükség relaxáció oktatásra, hogy a gyerekek/felnőttek kontrollálni tudják a szorongásukat, elősegítve az optimális teljesítményt vizsgahelyzetben.

Hány felnőtt küzd a munka-magánélet szétválasztásával, mert esténként nem bírnak elaludni, a munkán pörög az agyuk, éjjelente többször felébrednek, stb?

Altatók, nyugtatók, alkohol, ostoba sorozatok és egyéb bódító szerek helyett mennyivel jobb lenne, ha olyan módszer lenne a kezükben, amivel hatékonyan tudják a stresszt kezelni?

Ezért lenne szükség a relaxáció oktatására.

Asszem 2014.05.02. 22:47:04

@Csereg: azt írod, hogy "a tudományos és a keleti hátterű relaxáció a gyakorlatban egyáltalán nem különül el élesen, sőt véleményem szerint kifejezetten nagy az összefonódás".

Tudnál erre egy konkrét példát mondani?

Megkérdezhetem, hogy te milyen "tudományos hátterű" és milyen "keleti hátterű" relaxációt végzel a gyakorlatban, amire ezt a véleményedet alapozod?

Én évek óta gyakorlom az autogén tréninget, valamint mellette tanultam és gyakorlok jógát, zen meditációt, vipassana meditációt és nemrég elkezdtem tai-chi-t is tanulni.

Mindezekre alapozva mondom, hogy az autogén tréning abszolút mentes a keleti hatásoktól.

Továbbá lehet, hogy meglepődsz rajta, de még a jógát is bőven lehet úgy gyakorolni, hogy lehámozod róla a misztikumot és egyedül a mozgást tartod meg, az ideológia nélkül. Bár sokak szerint azzal pont a lényege veszik el, de itt most ugye az a kérdés, hogy lehet-e a keleti hatásoktól elválasztva tanítani ezeket a technikákat.

Egyébként azon is érdemes elgondolkozni, hogy vajon miért szükségszerűen rossz az, ha egy ember más kultúrák technikái, szokásai iránt is nyitott, megismeri őket és átveszi azokat, amiket hasznosnak ítél és be tud illeszteni a saját életébe?

Asszem 2014.05.02. 22:57:19

@Csereg: a tudományfilozófiai kérdés már nagyon elkanyarodna a témától, de szívesen beszélgetek róla, inkább írj rá a profilomra és akkor ott tudjuk folytatni, ha van rá igény.

Én egy dologra reagálnék. Amikor azt írom, hogy pl. az autogén tréning vallás és ideológia semleges, akkor ezalatt azt értem, hogy az általa kifejtett hatások függetlenek attól, hogy a gyakorlatot vallásos vagy ateista végzi.

Amit én objektív igazságnak elfogadok az a gyakorlás során következetesen kimutatható EEG mintázat megváltozása, vagy a bőrhőmérséklet mérhető növekedése, vagy az izmokban mérhető elektromos feszültség csökkenése, azaz olyan objektív, műszerek által kimutatható fiziológiai hatások, amelyek elfogadásához nem kell csakrákban, nádikban, pránában és egyéb ezoterikus fogalmakban hinni.

Valamint a gyakorlás során megjelenő szubjektív élmények, benyomások és egyéb introspektív leírások melyek az esetek többségében pozitív élményről számolnak be, szintén indikátorai a módszer hatékonyságának.

Én ezt a saját gyakorlásomban tapasztalom, valamint az ezzel foglalkozó kutatások és metaanalízisek eredményét figyelembe véve gondolom azt, hogy az autogén tréning egy valóságosan működő, ideológiától mentes, nagyon hasznos relaxációs módszer.

Ahhoz, hogy a karjaim nehezedjenek, nem kell hinnem Istenben. Ahhoz, hogy a testem melegedjen, nem kell ateistának lennem. Ahhoz, hogy a légzésem megnyugodjon, nem kell hinnem a csakrákban. Ahhoz, hogy a gyakorlás végére a tudatom lecsillapodjon és egy kellemes, nyugodt, éber és koncentrált, de ellazult állapotba kerüljön, nem kell semmilyen külső erőre (Isten, "kozmikus energia", stb.) hagyatkoznom, de ugyanígy nincs szükségem kemikáliákra sem (nyugtató, alkohol).

Csereg 2014.05.05. 23:06:15

Röviden reagálnék a fenti három megjegyzésre:

1. A stressz kezelésének indokoltságát az általad felsorolt érvek tükrében elfogadhatónak tartom, de kérdés, hogy van-e erre társadalmi kereslet, illetve szükség lenne konszenzusos szakmai megalapozottságra, megállapodásra is, hogy egyáltalán van-e létjogosultsága a direkt stresszkezelésnek a közoktatásban és ha igen, akkor milyen formában. Természetesen ehhez a nemzetközi trendeket is figyelembe kellene venni.

2. A keleti affinitásra nagyszerű példa vagy, Te magad. Ellentmondásos, hogy a tudományos és a keleti hátterű relaxáció elválasztásához ragaszkodsz, miközben a leírtak alapján egyidejűleg gyakorlod a jógát, zen meditációt, tai-chi-t, amelyek egyértelműen keleti gyökerekkel rendelkeznek és a részleges tudományos elfogadottságuk ellenére azért még továbbra is kulturális, ezoterikus tevékenységeknek mondhatóak, a keleti filozófiához való kötődésük pedig vitathatatlan. Na, hát én pont az ilyen esetekről beszéltem, amelyek nagy számban fordulnak elő. Képzeld csak el, hogy ha bevezették volna a Diákrelax programot és olyan személyek próbálnának "világnézetileg semleges, tudományos" relaxációt oktatni, akik közben előszeretettel jógáznak, tai-chiznek... A szétválasztás tehát egyszerűen képtelenség, hiszen szükségszerűen összemosódnának a motívumok, gyakorlatok.
Amit pedig a végén a kultúrák iránti nyitottságról írtál, az normál esetben helytálló, de jó lenne ha megértenéd, hogy itt nem felnőtt magánszemélyekről van szó (ők csinálhatnak, választhatnak amit akarnak), hanem a mi színterünk a KÖZOKTATÁS, ahol azért máshogy működnek a dolgok. A családok tehát nyugodtan beemelhetnek az életmódjukba más kultúrák szokásait, de ilyet az iskola ne tegyen!

3. Lehet, hogy az AT-nek valóban vannak pozitív fiziológiai hatásai, de ettől még tiszteletben kell tartani azt, hogyha sok keresztény hitű ember mégsem szeretné ezeket gyakorolni. Nem lehet ráerőltetni senkire sem még igazoltan pozitív hatású gyakorlatokat sem, ha az az ő lelkiismereti szabadságát valami oknál fogva sérti.. Persze lehet hogy tényleg vannak jó hatásai, de ha egyszer a társadalom egy része elutasítja, akkor ezzel a helyzettel nem lehet mit kezdeni. Végül megemlíteném azt is, hogy a Biblia beszél olyan tevékenységekről is, aminek ugyan pozitív hatásai vannak, Isten mégis illegitimnek minősíti, mert az Ő Igéjét az sérti (ezt nevezik fehér mágiának). Na most, ha egy keresztény ebben hisz, akkor tudományosan lehet bolondnak ítélni őt, de kötelező relaxációt már nem szabad ráerőltetni.

Asszem 2014.05.06. 09:51:54

@Csereg: az első és a harmadik pontokkal maradéktalanul egyetértek, sőt kiegészíteném azzal, hogy például az autogén tréning mint módszer csak és kizárólag akkor hatékony, ha a gyakorló belsőleg motivált annak elsajátítására, hajlandó naponta 2-3 alkalommal a saját szabadidejét rááldozva gyakorolni. Ezt nem lehet kényszeríteni, elvárásra nem lehet "relaxálni".

Az iskolai bevezetés során én mindenképpen választható tárgyként kezelném, részben a lelkiismereti szabadság tiszteletben tartása, részben a fentebbi okok miatt.

Annak megítélésében, hogy keresztény szemmel az autogén tréning minek számít én nem vagyok sem kompetens, sem hiteles, de az fontos tanulság, hogy ha a módszerrel szemben ilyen aggályok merülnek fel, akkor célszerű lenne olyan embereket is bevonni a programba, akik hitelesen tudják képviselni az adott vallást (akár pápai állásfoglalásig elmenve) és konkrétan ismerik az autogén tréning módszerét is, hogy világossan állást tudjanak foglalni, vajon fehér mágia-e a módszer, ördögtől való-e, vagy összeegyezthethető az egyház tanításaival.

Érdekességképpen azt jegyezném meg, hogy hasonló kritika érte a módszert ateista emberek részéről is, akik pont attól tartottak, hogy ez valami keresztény vagy vallásos agymosás lesz, mert Bagdy Emőke valamelyik korábbi interjúban a "keresztény meditáció" kifejezést használta.

Szóval én úgy látom, sok az előítélet a módszerrel kapcsolatban, mindenki görcsösen fél attól, hogy ez valami olyan befolyásolása a tudatnak, ami káros és inkább jobb lenne semmit sem tanítani, nehogy...

Ezért nagyon fontos - és ezt a tanulságot Bagdy Emőkéék is levonták a HVG interjú szerint - a minél szélesebb körű és alaposabb tájékoztatás a módszer bevezetése előtt.

Kötelezővé pedig semmi esetre sem lenne szabad tenni.

Asszem 2014.05.06. 10:05:52

@Csereg: a második pontra reagálva több dolog is eszembe jutott.

Először is, ha egy módszer világnézetileg semleges, akkor lényegtelen, hogy az oktató milyen vallású. Az orvostudomány is ilyen, lényegtelen, hogy keresztény, mohamedán, buddhista vagy ateista a műtőorvosod vagy a belgyógyászod, akkor, ha az általa alkalmazott módszer nem támaszkodik vallási ideológiákra.

Mivel én amellett érvelek, hogy az AT ilyen, ezért nem tartom valós ellenérvnek azt, hogy az oktató tanár milyen ideológiát vall mellette.

Én azt tapasztalom, hogy a keleti technikák iránti érdeklődésem nem közvetlen az autogén tréning következménye, hanem eredetileg is megvolt bennem a kíváncsiság a tudat működése felé és ez vezetett ahhoz, hogy megismerkedjek azokkal a módszerekkel, amelyeket a nyugat és amelyeket a kelet kínál a tudat fejlesztésére.

Különben is, hogyan tudja egy tanár elkerülni, hogy keleti technikákat oktasson, ha egyáltalán nem is ismeri azokat? Szóval azt felróni hibának, hogy valaki az AT mellett ismer pár keleti módszert is, szerintem nem jogos.

Továbbra is úgy érzem, hogy az a legnagyobb baj, hogy általánosságokban beszélünk, talán jobb lenne, ha konkretizálnánk, hogy szerinted konkrétan hol jelenik meg mondjuk a jóga vagy a tai-chi az autogén tréning oktatásban akkor, ha az oktató ezekkel is foglalkozik?

Kaliban* 2016.11.06. 12:53:44

A tudatmódosítás állami, vagy egyházi privilégium. Szó sincs a gyermekek iránti aggódásról. Az ima vagy a vidám vasárnapi exsztázis exkluzivitása forog kockán, ha az emberek megismernek egy egyszerűbb, hatékonyabb, vallási dogmáktól mentes relaxációs technikát, vagy megtanulnak meditálni.

Nem köztudott, de létezik keresztény meditáció is, valahogyan ott mégsem szállják meg a démonok a gyakorlót és avatkoznka bele a lelkiismereti szabadságába.

www.tahisziv.hu/lelkigyakorlatok/kontemplativ-ima-csendmeditacio

www.banfalvakolostor.hu/kereszteny-meditacios-technikak/

filosz.hu/mi-nem-kontemplacio/

Kaliban* 2016.11.06. 13:06:47

@Ember Fia:
Az esetleges mellékhatások ezerszer ritkábbak, mint mondjuk a bokaficam, vagy a térd lehorzsolása testnevelés órán. De ha mérlegre helyezzük a sport "káros mellékhatásait" akkor a mérleg nyelve meg se rezdül, hiszen a másik tányérban annyi a pozitív, testet és lelket nemesítő tulajdonsága van, hogy az apróbb sérülések összemérhetetlenek ezekkel.

A relaxáció és a meditáció esetében ez hatványozottan igaz. Világszerte alkalmazzák, és óriási lehetőséget hagytunk ki ezzel a nemzeti mentálhigéné amúgy is katasztrofális helyzetének javítása szempontjából.

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek”

subabubba 2018.02.19. 17:34:31

Sötét de nagyon aki a meditáció ellen ezt a cikket írta. Keveri a relaxációt és a meditációt, ami lényegesen eltér, ugyanis a relaxáció a testet lazítja el, a meditáció az elme gyakorlata, persze mindkettőben szerepe van az elmének. Hogy valakik, akik ennyire műveletlenek, táadják a meditciót, ez rendkívül szomorú. Olyanok, akikben annyi igényesség sem volt, hogy utánanézzenek, hogy mi is a meditáció és mi a relaxáció. Rendkívül szomorú.
süti beállítások módosítása